Oldal kiválasztása

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. pedig a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. A protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.

Az eredetileg Kelta hagyományok őrzői úgy tartják, hogy október 31-én éjszaka megnyílnak az égi csatornák, összejönnek a lelkek, és táncolva köszöntik november első napját Halloween éjszakáján. Az elmúlást, újjászületés követi, ők vidámsággal, jókedvvel töltik el az ünnepet. A tűz a szenvedély, az életerő, a megtisztulás jelképe, mely a három nagy eseménynél is jelen van: a szerelemnél, a halálnál és az új testben való leszületéskor. Ezen az éjszakán furcsa jelmezekbe bújva égő fáklyával, gyertyával, mécsessel felszerelkezve az ujjongó, sivalkodó tömeg az utcán ünnepel. A Vámpírok báljáról sem kicsi, sem nagy nem hiányozhat és persze Jack, az iszákos kelta kalóz is a vendégek között imbolyog. A faragott töklámpások vidám, bolondos figurái elmaradhatatlan kellékei a Halloweennak. A táncoló tömeg színes kavalkádjában díszvendégként feltűnik Drakula gróf és csapata, boszorkányok, szellemek, kígyók, békák, fura figurák, véres múmiák, zombik, vámpírok, denevérek, pókok, egerek, madárijesztők, mind a túlvilágot idéző figurák.

A forró hangulatot még forróbb teával, gőzölgő habzó almaborral, és meleg csokoládéval fokozzák. A különleges alkalomra, különös ételeket készítenek, és a tálalás sem hétköznapi. Hatalmas tököket vájnak ki, és abba töltik bele a nem éppen kívánatos béka, pók, giliszta alakú, pille és gumicukorból készült nyalánkságokat, de ilyen nagy tökből mérik a pókhálós töklevest is. Hogy ne csak a gyermekek élvezhessék az éjszakát, a korosabbak baráti körben házi-moziznak és tréfás rémfilmeket néznek, zenét hallgatnak. Amerikában már művészi fokon művelik a Halloween partikat. Lampionokkal, villanyfüzérekkel díszítik a kertet, az ablakokba, pedig fekete kartontobozból kivágott figurákat akasztanak. Az ajtók előtt faragott töklámpás díszeleg.
Skóciában és Írországban nagy tábortüzet gyújtanak, hús és kolbászsütögetéssel, poharazgatással töltik az éjszakát. Ilyenkor előkerülnek a kristály kövek, a Tarot kártyák, ingák és másfajta mágikus eszközök. Varázspálcát suhogtatva egymásnak jósolnak az emberek. Teafüvekből, csontokból, kávézaccból és érdekes formájú kövekből mondják meg a jövőt.
Sok csoda történhet Halloween éjszakáján. A babona úgy tartja, ha ezen a napon valaki éjfélkor tükörbe néz, három dolgot tapasztalhat, meglátja ki volt előző életében, szellemeket láthat maga mögött, de akár jövendőbeli társa arca is felvillanhat.