Oldal kiválasztása

A pénz beszél, sőt egyenesen beleugat a párkapcsolatokba. Akár dúskálnak a felek az anyagiakban, akár nem, az egyik leggyakoribb vitatéma a családi kassza. Közös legyen vagy mindenki költse a magáét?
DÁLKODÓK – Minél idősebbek vagyunk, annál inkább előjönnek a gyerekkori élmények, szokások, s ez alól a pénzügyek sem kivételek. A zsebpénz és a szülők példája egyaránt meghatározó abban, hogy felnőttként miként állunk a családi vagyonhoz.

A családi mediátor szerint még a konfliktusok előtt érdemes beszélni a pénzről, a vagyonról.

– A férfiak általában többet keresnek, ezért úgy érzik, nagyobb joguk van megszabni a családi költségvetést. Ráadásul a teremtés koronáit idegesíti, ha nem tudják, hogy áll a család anyagilag. A külön kassza egyébként azoknak az uraknak fontos, akiket csak a fizetésük miatt becsülnek odahaza, másért nem. Azokban a famíliákban viszont, ahol harmonikus szeretetközösségben élnek, nem okoz gondot a közös kassza – mondja Nagy Zsóka családi mediátor, aki hangsúlyozza: nagyon gyakori vádak válásnál, hogy az egyik fél zsugori, a másik meg nem tudja a pénzt beosztani.

Évszázados múltú vita ékelődik a párok tagjai közé: vajon ki kezelje a családi kasszát? Az viszont új keletű kérdés, hogy legyen-e egyáltalán közös kassza
– Bár könnyebb a pénzre fogni a kapcsolat megromlását, a vagyon kezeléséről még időben érdemes szót váltani – figyelmeztet a szakértő.
– Azt tanácsolom, a közös kassza mellett a férjnek, s a feleségnek legyen saját kerete, amivel maguk gazdálkodhatnak. Hasznos a házassági szerződés is, amire sokan sajnos a váláshoz vezető út első lépéseként tekintenek. Pedig egy dokumentum, ami ma már divatos, működőképes, s biztosítja a felek vagyoni hátterét. Megelőzhetők tehát vele az anyagi természetű problémák – állítja a szakember.

money-rel

Soma épp a jövő héten tart egy kerekasztal-beszélgetést e témában – ők a párjával külön kasszán élnek.

– Nem is értem mire föl várja el a nő a XXI. században, hogy közös pénzből költsenek, amikor mindketten dolgoznak. Egyenjogúságot akartunk, hát ebben is az legyen – mondja Soma, aki mindössze a gyerekek iskoláztatását, a rezsit és az étkezést oldja meg közös pénzből, még különlakásának törlesztését és rezsijét is maga fizeti, akárcsak a szórakozást.

Az asztrológus szerint a csillagjegyek is sokat számítanak.

– A férfi birtokolni akar, így könnyen tartja felelőtlennek a pénzt szóró nőt. Holott a hölgyek sokszor azért vesznek új ruhát, s mennek kozmetikushoz, hogy kedvesük tetszését elnyerjék, hiszen tudják, mennyire fontos a pasi számára a látvány. Szintén zavart okozhat, hogy az urak egy része elégedettségét nem szavakkal és gesztusokkal, hanem még több pénz hazahordásával fejezik ki oldalbordájának – figyelmeztet Szeifert Zsuzsa asztrológus.


– A Bak, a Szűz és a Bika a legspórolósabb csillagjegyek, melyek képviselői igyekeznek anyagilag bebiztosítani a jövőjüket. A Kos, az Oroszlán és a Nyilas máról holnapra él – viszont szívesen ajándékoz. A Rák, a Skorpió és a Halak érzelmi alapon költekeznek, s előszeretettel kényeztetik önmagukat. Ha pénzről van szó, a legfelelőtlenebbek az Ikrek. Ugyan optimistán néznek a jövőbe, ám lelkesen tőzsdéznek, űznek szerencsejátékot, s fektetnek be, akárcsak a márkamániás Mérlegek és a műszaki újdonságokra vevő Vízöntők – állítja a csillagjegyek ismerője.

Bagdi Bella életmód-tanácsadó szerint az egyik legnagyobb baj, hogy a magyarok körében a pénz tabu.
– Nem kéne mumusként kezelni, de isteníteni sem szabadna a fizetőeszközt. A közös kassza az együttműködéshez és az összekötött élethez szükséges kiadásokat fedezi, míg a mellette elengedhetetlen önálló keret a függetlenség érzését jelenti – összegez.
Balajti Péter– Hofmeister Zoltán

Médiában való megjelenés: Bors