Oldal kiválasztása

Sorozatunk első részében általános leírást olvashattunk a grafológia tudományáról és tanulmányozhattuk a színeket és azok jellemzőit. Most formákkal, ábrákkal, vonalakkal, rajzokkal és firkákkal foglalkozunk, melyből kiderülhet mit és hogyan rajzolnak a gátlásos, szorongó típusú, vagy a magabiztos, határozott jellemű emberek.

Formák, ábrák, vonalak

A félénk, gátlásos, szorongó ember általában apróbb formákat, ábrákat hoz létre. Gondoljunk csak arra, hogy ok azok, aki csendes szemlélőként vesznek részt egy teljesen ismeretlen élethelyzetben. A magabiztos emberek nagyobb, hangsúlyosabb formákat, erősebb vonalakat produkálnak. Ok a kezdeményezők, beszéd közben hevesen gesztikulálnak, élénkek, nyugtalanok. A megbízható, önálló, határozott emberek formái jól kivehetőek, könnyen felismerhetőek, a vonalak letisztultak. Ok a jó vezetők, vezéregyéniségek, akik nyitottak, váratlan helyzetekben is feltalálják magukat.

Rajzok és firkák.

Fa az érzelmi életet szimbolizálja. Lombkoronája mutat a szellemiség irányába, az intellektus és a tudatosság jelölője, a jövő felé orientálódás. Törzse a jelen időszakra vonatkozik és a mindennapi megnyilvánulásra, az érzelmi és gyakorlati szférára mutat rá. A föld alatti részek gyökerek a múltat, az elfojtott tudattalant és az ösztönös megnyilvánulásokat mutatja.

 

Minél lombosabb a fa, annál nagyobb szeretetre képes annak rajzolója. Jól kifejezi érzelmeit, gazdag a fantáziavilága, romantikus alkat, álmodozó. Aki gyümölcsöket, kis faleveleket rajzol a fára, apró dolgoknak is tud örülni. Hulló levél a fáról, nem jó jel, veszteséget, érzelmi csalódást jelez. Aki gyökereket rajzol a talaj alá, ragaszkodik a múltjához, mély lelki életet él. Aki fenyőfát rajzol, mély, szeretetre képes, nagyon hűséges típus. Általában a nők rajzán fordul elő gyakrabban, hogy fészket rajzolnak a fára, ok nagyon gondoskodók, jó anyák, nehezebben engedik útjukra a fiókáikat. Szilvafa a nőknél a szerelem iránti vágyat fejezik ki, férfiaknál az erősebb szexuális igényt.

Ház, ősi szimbólum, az Ego megnyilvánulása. A ház teteje a törekvést, a tudatot jelképezi. Aki ablakot és ajtót nem rajzol, vagy függönyöket rajzol az ablakokra, zárkózott személyiség vagy valamit titkol a külvilág elöl. Ha az ajtón kilincs van, azt jelenti, hogy nem mindenki mehet be, csak az, akit a ház tulajdonosa már jól ismer. Kitárt ablak és ajtó, szabad bejárása van mindenkinek, nagyon nyitott, közvetlen típus. A ház előtti kerítés magassága, formája, anyaga és a vonalak minősége is azt mutatja, hogy mennyire nyitott és zárkózott valaki. Milyen az önvédelme, ösztönös megnyilvánulása általában.

Út, ha osztott, több lehetősége van, de nem tud választani, vagy útkereszteződéshez ért és nem tud dönteni. Ha kövek, rögök fekszenek az úton, vagy szűkül az út, akkor nehéz életszakaszban van, korlátozva érzi magát és a lehetőségeit.

A Nap az optimizmust, az erőt jelképezi. Ha a Nap szikrázik, mosolyog, van szeme, szája játékos, vidám életszakaszt jelez. A Nap eldugva, valamelyik sarokban lapul, akkor legszívesebben elbújna valaki a világ elől, fáradt, enervált, csalódott. Kicsi a Nap, kevés az önbizalom, gondterhelt, rosszkedvű.

Spirál, csiga, kígyószerűen tekeredő vonalak, spiritualitásra, segítségnyújtásra, misztikumra való hajlamot mutatnak. Kapcsolatos a hittel és hitélettel, hiszen gondoljunk a Bibliában, mitológiában megjelenő kígyóra. A kígyó a szexualitáshoz való viszonyt is jelenti, alakja, nagysága, formája, elhelyezkedése fontos jelentőségű egy-egy rajzelemzés kapcsán.

Víz, érzelmekkel kapcsolatos, gyors sodrású patak, érzelmi viharokat jelez, úgy, mint a háborgó tenger is. Tó, tavacska, állóvíz, langyos időszak, amikor nem vagy alig történik valami.

Szív, ha szabályos, akkor mindez önmagáért beszél, ha horpadt, szabálytalan, megtört, vagy hiányzik a szív egyik fele, érzelmi csalódást, törést jelent.

Labirintus, kocka, négyzet, mint a geometriában négy oldalán bezárt vonal, amelyből nincs, vagy nehezen lehet kiutat találni. Megrekedtséget, bezártságot, melankolikus időszakot jelez, ami tele van nehéz helyzetekkel.

A lehetőségek tárháza elég széles. Nyilvánvaló mennyi jelből lehet olvasni. A rajzelemzés során az apró mikró elemektől, a makró elemekig minden tanulmányozásra kerül, mert jelentős magyarázattal szolgál a papíron való elhelyezkedés és forma szempontjából. Még egy picike pont formája is fontos lehet. Talán sikerült felkelteni az érdeklődést, kedvet kaptatok önmagatok elemzéséhez.