Oldal kiválasztása

Kétrészes sorozatunkban betekintést nyerhetünk a sokakat érdeklő grafológia tudományába. Ettől persze nem leszünk grafológusok, de mindenképpen segít megismertetni minket az írás különböző jelentéseivel, formákkal, színekkel, ábrákkal, vonalakkal. Sőt, első benyomásunkat az elemzett írás alkotójáról elmélyítheti, vagy megváltoztathatja!

Az írásban a mozgásszervezést és térrendezést külön kell választani, aszerint kell vizsgálni. Hasonlóképpen kell eljárni a rajz vizsgálatakor is. Az elemeket egyenként, mérősablon segítségével kell lemérni, ezek a következők: középzóna, felső, alsó zóna, hurkok, vesszők, áthúzások, írásjelek stb. A méréshez hozzátartozik a margó is, hiszen annak egyenessége, vagy kuszasága mutatja, hogy az, aki írta mennyire szabálykövető, rendszeres ember, illetve azt, hogy, mennyire logikus a gondolkodása. Az írás méreteit becsléssel is meg lehet állapítani, ám ezek nem adnak pontos, precíz adatot. A makró és mikró elemek szabálytalansága rendezetlensége, vagy kuszasága utalhat arra is, hogy az írás létrehozója zaklatott idegállapotban van, és azt, hogy mennyire bonyolítja a dolgokat. Ugyanakkor, lazaságot, rugalmasságot is jelez, és azt is, hogy nyitott az új dolgokra, aki könnyen, jól alkalmazkodik. A közösség érdekei is fontosak számára.

Az írásban láthatóvá válik az, hogy ki mennyire szabálykövető, mennyire közösségi ember. A kapcsolataiban ki mennyire törekszik az egyenrangúságra, hogy viseli az alá, vagy fölé rendeltséget.

A munkatempót is lehet belőle vizsgálni, ami azért fontos, mert nem minden ember alkalmas mondjuk felső vezetőnek. A pályaválasztásban is kitűnő tanácsadóként működik. Különböző tesztekkel összevetve egy teljes személyiségkép olvasható ki belőle.

Mutasd a rajzod, elárulom milyen vagy és mire gondolsz!?

Nem csak a kézírásod árul el fontos dolgokat, a rajzodból is sok mindent meg lehet tudni rólad. A komplett rajzok és a firkák is sok mindent elárulnak a személyiségedről. Az érzelmek és a fantázia alakítják a rajzot, melyből látszik az is, hogy az adott pillanatban milyen a vitalitásod és a hangulatod. A kifejezőkészség mindenkinél változó, mint az intellektus, vagy az akarati és az érzelmi élet, ami mindezeknek a lenyomata. A vonalak minősége, a rajzod elhelyezkedése a lapon az, hogy mit rajzolsz, milyen színnel, mindennek van jelentősége a rajzelemzés kapcsán. Egyes betegségek is kiolvashatóak, de csak jelzés értékkel bírnak, nem szabad pusztán csak erre hagyatkozni.

A rajz a tudat és a tudattalan kivetülése az adott pillanatban. Mindezek mellett utal arra, hogy milyen az én-képed, hogyan viszonyulsz önmagadhoz, másokhoz.

Formák, ábrák, vonalak

A félénk, gátlásos, szorongó ember általában apróbb formákat, ábrákat hoz létre. Gondoljunk csak arra, hogy ok azok, aki csendes szemlélőként vesznek részt egy teljesen ismeretlen élethelyzetben. A magabiztos emberek nagyobb, hangsúlyosabb formákat, erősebb vonalakat produkálnak. Ok a kezdeményezők, beszéd közben hevesen gesztikulálnak, élénkek, nyugtalanok. A megbízható, önálló, határozott emberek formái jól kivehetőek, könnyen felismerhetőek, a vonalak letisztultak. Ok a jó vezetők, vezéregyéniségek, akik nyitottak, váratlan helyzetekben is feltalálják magukat.

Néhány példa a leggyakrabban használt színekről

Akik a piros tollat előszeretettel használják, általában a szangvinikus típusba tartoznak. Ok tüzes temperamentumúak, kezdeményezőek, erős akarattal rendelkeznek, vidámak, szalmaláng természetűek. Kissé türelmetlenek, sokoldalúak, ha valamibe belekezdenek,nem minden esetben fejezik be.Fekete színnel író vagy rajzoló emberek tartózkodóak, komolyak, nehezen oldódnak, biztonságot keresnek, nehezebben állnak rá új dolgokra, de lehet a komor hangulat kifejezésének eszköze. Ezt a színt többször használják olyan személyiségek, akik mély lelki életet élnek, és szorongóbbak.

Kék tollal írunk általában, ez standard szín a felnőtteknél. A világosabb színű és vékonyabb hegyű tollat használó emberek, akik a békés megoldásra törekvőek, hűségesek, érzelmesek és határozottak. A sötétebb kék és vastagabb tollheggyel írók erőteljes emberek, akik erős ösztönéletet élnek, jó megérzéseik vannak, spirituálisak.

A zöld használata azok számára kedvelt, akiknek személyisége rendkívül összetett. Önállóak, határozottak, védelmezőek, nagyon ragaszkodnak, ok igazán mélyen szeretnek. Harmóniára, békére törekednek, kerülik a konfliktust.