A halloweenról

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. pedig a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. A protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.

Az eredetileg Kelta hagyományok őrzői úgy tartják, hogy október 31-én éjszaka megnyílnak az égi csatornák, összejönnek a lelkek, és táncolva köszöntik november első napját Halloween éjszakáján. Az elmúlást, újjászületés követi, ők vidámsággal, jókedvvel töltik el az ünnepet. A tűz a szenvedély, az életerő, a megtisztulás jelképe, mely a három nagy eseménynél is jelen van: a szerelemnél, a halálnál és az új testben való leszületéskor. Ezen az éjszakán furcsa jelmezekbe bújva égő fáklyával, gyertyával, mécsessel felszerelkezve az ujjongó, sivalkodó tömeg az utcán ünnepel. A Vámpírok báljáról sem kicsi, sem nagy nem hiányozhat és persze Jack, az iszákos kelta kalóz is a vendégek között imbolyog. A faragott töklámpások vidám, bolondos figurái elmaradhatatlan kellékei a Halloweennak. A táncoló tömeg színes kavalkádjában díszvendégként feltűnik Drakula gróf és csapata, boszorkányok, szellemek, kígyók, békák, fura figurák, véres múmiák, zombik, vámpírok, denevérek, pókok, egerek, madárijesztők, mind a túlvilágot idéző figurák.

A forró hangulatot még forróbb teával, gőzölgő habzó almaborral, és meleg csokoládéval fokozzák. A különleges alkalomra, különös ételeket készítenek, és a tálalás sem hétköznapi. Hatalmas tököket vájnak ki, és abba töltik bele a nem éppen kívánatos béka, pók, giliszta alakú, pille és gumicukorból készült nyalánkságokat, de ilyen nagy tökből mérik a pókhálós töklevest is. Hogy ne csak a gyermekek élvezhessék az éjszakát, a korosabbak baráti körben házi-moziznak és tréfás rémfilmeket néznek, zenét hallgatnak. Amerikában már művészi fokon művelik a Halloween partikat. Lampionokkal, villanyfüzérekkel díszítik a kertet, az ablakokba, pedig fekete kartontobozból kivágott figurákat akasztanak. Az ajtók előtt faragott töklámpás díszeleg.
Skóciában és Írországban nagy tábortüzet gyújtanak, hús és kolbászsütögetéssel, poharazgatással töltik az éjszakát. Ilyenkor előkerülnek a kristály kövek, a Tarot kártyák, ingák és másfajta mágikus eszközök. Varázspálcát suhogtatva egymásnak jósolnak az emberek. Teafüvekből, csontokból, kávézaccból és érdekes formájú kövekből mondják meg a jövőt.
Sok csoda történhet Halloween éjszakáján. A babona úgy tartja, ha ezen a napon valaki éjfélkor tükörbe néz, három dolgot tapasztalhat, meglátja ki volt előző életében, szellemeket láthat maga mögött, de akár jövendőbeli társa arca is felvillanhat.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.